CIRK

 
LEEFTIJD
vanaf 8 jaar
DUUR
10 min
ONTWERP
Corné van Moorsel
UITGEVER
HiKu Spiele
RELEASE
1998
 

Cirk is een spel dat geplaatst kan worden in de familie van Mancala-spellen (zoals Kalaha; zie verder). De spelers hebben elk 9 stukken. Het bord is cirkelvormig en bestaat uit 7 kommetjes. In 5 kommetjes worden 2 stukken gelegd (1 van elke kleur), in de overblijvende kommetjes worden er 4 gelegd (2 van elke kleur). De ene speler speelt met de wijzers van de klok mee, de andere speler speelt ertegenin.
Als je aan de beurt bent, neem je de stukken van je kleur uit een willekeurig kommetje en legt ze één voor één weer in de kommetjes die je in je speelrichting tegenkomt. Leg je je laatste stuk in een kommetje waarin alleen stukken van je tegenspeler liggen, dan mag je die slaan; leg je het in een kommetje waar alleen stukken van jezelf liggen, dan moet je die van het bord nemen en bij je volgende beurt weer in het spel brengen. Wie geen stukken meer op het bord heeft, verliest.
Cirk is een compact en snel spel. Aangezien er slechts 7 "velden" zijn en je tegen elkaar in speelt, kun je elkaar niet ontlopen; van bij de eerste zet word je met je tegenspeler geconfonteerd.

Te koop in de HAS e-shop.